Thursday, December 4, 2014

CERITA TANDUK

Eksperimen menanam si Tanduk bolehlah dikatakan gagal. 

Entah berapa bulan dahulu si Tanduk hidup subur. Di pinggir tembok. Beranak pinak.

Kira-kira pada Julai lalu keluarlah tanda ia punyai hasil. Buahkan harapan.

 


 


Akhir Ogos, si Tanduk sah uzur. Sakit sekujur tulang belakang. Rawatan pakar ortopedik tidak ketara efikasinya.


 


 






Si Tanduk patah tengkuk, patah pinggang. Pakar ortopedik patah hati. 













Mujur.  Jiran dibelakang, kebetulan, juga bertanduk. Ayu hasilnya. Dan pakar ortopedik tidak kempunan.

13 comments:

Khai♥Rin : anies said...

Alaaaaa sian nyerrr

BungaTulip said...

salam pak temuk..

pokok pisang tanduk yang semakin lama semakin menunduk.. sudah cukup baik penjagaannya.. siap ada rawatan ortopedik.

Temuk said...

Khai♥Rin : anies

Assalam. Ye...sian... tanduk yang elok, berkulaian. Hatta, kekeringan. Tulah, namanya tak ada rezeki!

Temuk said...

BungaTulip

Wa'alaikumussalam. Memang itu kali pertama menanam pisang tanduk. Tak tahu budibahasa dia, hihi. Ada kawan kata, mesti cuma satu pokok di satu-satu tempat. Takkan berbuah kalau ada lebih dari satu... serumpun. Betulkah? Selamat nerhujung minggu.

Amie said...

Assalamualaikum Ayahanda.... laaa kok longlai si tanduk! Tapi buahnya yang muda tu sedap direbus, cicah dengan kelapa parut!

Temuk said...

Amie
Wa'alaikumussalam. Semoga Amie sekeluarga sihat sejahtera selalu.

Hihi, tak dipetik semasa muda. Akhirnya jadi "pisang kering berkulit kering". Tak siapa bernai makan!

sud@is said...

Penyakit kriktikal ya pak temuk, jangan putus asa ya mudahan cobaan kedua menjadi dengan jayanya....

Temuk said...

Sud@is
Terima kasih. Masih ada suku sakat si Tanduk yang tinggal di belakang. InsyaAllah kalau dijaga baik-baik akan menghasilkan tanduk-tanduk yg dihajati!

Kakzakie said...

Tapi kan 'tuan orthopedic' kadang walau pokok dah 'patah pinggang' jika dibiarkan pisangnya masih boleh membesar dan ok juga tau. Kakak tengok pokok bapak tu kadang pun macam itu juga. Dibiarkan aje bila dah patah cuma buahnya tak sebesar yg tegak 'tulang belakangnya'. Maklumlah dan sakit hihi...

ngasobahseliman said...

Pak Temuk...Cute Story......

Temuk said...

kakzkie yg budiman
Hihi... mungkin lain pisang lain tabiatnya. Atau walau sama jenis tanduk, mungkin ada tanduk gagah, ada tanduk lemah. Yang saya punya tu memang saya biarkan buahnya selepas ia patah pinggang. Tetapi, agaknya kerana buah terlalu muda, akhirnya ia mengecut kering. Apa pun, cerita kakzakie itu boleh jadi pedoman akan datang. Selamat berhujung minggu.

Temuk said...

ngasobahseliman
Kesewun. Semoga sihat sejahtera dan bahagia bersama keluarga, sentiasa.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)