Thursday, July 28, 2011

FAREWELL, MY DEAR GOOSEBERRY.

Yesterday, after a long nantilah...nantilah..., I had to finally say farewell to the last two of my gooseberry plants, the one planted under my mata kucing tree and in the big flower pot.

 

It was really nice to have you and your siblings around...... for the last six months or so.


But, I am really sorry that you have to go..... Those wicked 'white things' have been hurting you, and me, a lot. Sorry that the pesticides have not actually helped you much.


I guess the surrounding here is not that suitable for your growth, the soil condition in particular. I should be learning more about the ecology of plants.....

And those 'white things', and probably other pests too, that I have missed noticing, might also have contributed to your poor performance.


I was probably too hopeful of harvesting gooseberry fruits having the same quality as those that I bought from the supermarket earlier on, and out of which some seeds were germinated for planting trials.

Anyway, you did try to stay alive and bear some fruits, didn't you?


Although your berries were small, resembling the size of the local wild gooseberry (letup-letup or ciplokan), you could actually tell the world that you had tried 'negotiating life' under the harsh Malaysian condition! Huh!


 


You know what? I really like your 'berry protectors'. Those berry 'wrappers'' (can I call them 'cangkerangs'?), are certainly beautiful. They are very functional too, although they do not guarantee you that your berries will be 100% free from unhealthy external elements!

 

I must say that it is really amazing that when your berry wrappers 'decay', they actually turn into beautiful pieces of artwork. The surrounding natural 'forces' have certainly transformed them into superb crafts, insyaAllah!


The intricate interlinking 'veins' of your berry wrappers remind me vividly of the complex nature of relationship network that people have to get into,  in order to function more meaningfully in our challenging world today.

And these cangkerangs too remind me of the humble rubber leaves that would also show off their fine veins after they are given a special chemical treatment. Our cottage industry operators then cleverly and skilfully turn them into unique and attractive handicrafts......and, of cour$e, Ringgit Malay$ia.

Source: Portal Rasmi RISDA
 My dear gooseberry, you could certainly blame me for applying the lebih kurang and hentam keromo method in nurturing you. You know what? After makan gaji for more than 30 years, going through all the stress and strain, I thought it is about time now that I give myself a chance to do things my way, not subjected to the SOPs and KPIs determined by other people.


KEPADA SEMUA PENGIKUT DAN PEMBACA BERAGAMA ISLAM YANG DIMULIAKAN 

DENGAN IKHLAS DIUCAPKAN
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN IBADAH-IBADAH 
LAINNYA SEPANJANG RAMADHAN YANG PENUH BARAKAH TAHUN INI
SEMOGA SEGALA AMALAN KALIAN DIBERKATI DAN DIREDHAI ALLAH.

18 comments:

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Cikgu, (boleh saya panggil Cikgu),

Seronok baca perjalan hidup gooseberry di rumah cikgu tu. Satu perubaan yang baik tu sehingga sempat berbuah walaupun usianya tak lama.

Saya tak pernah kenal buah ni, buah letop malaysia tu kenallan, ada orang panggil buah ulat bulu.

sayangsayangibu said...

assalamualaikum pakcik
sekurang kurang berjasa jugak pokok berry tu pada makhluk kecil

selamat menjalani ibadah puasa baut pakcik dan keluarga

luahfikiran said...

SALAM,
SAMALAH KITA ! CARA KITA SENDIRI ! SELAMAT BERPUASA ! BERTAWARIKH .... SILAH KE ......

Temuk said...

Wa'alaikumussalam KUNANG-KUNANG

Saya seronok menanam gooseberry tu di merata lokasi: pasu, tempat redup, tempat panas, cercampur dgn saudaranya si letup-letup.... tak tahu pula ia juga bernama buah ulat bulu! Gooseberry tu hidup, berbuah, tapi taklah menjadi betul. Jenis yg saya beli tu (di Cold Storage) diimport dari Colombia.

Terima kasih. Panggilan Cikgu, tentunya boleh. Bagusnya orang yg pernah mengajar ni berpanjangan orang panggil kita cikgu. Selamat menyambut Ramadhan mulia dan menjalani ibadat puasa.

Temuk said...

Wa'alaikumussalam SAYANGSAYANGIBU
Betul tu. Sekurang-kurangnya Pakcik dapat seronok sendiri sebab berpengalaman menanam imported gooseberry dan kemudian merasa sendiri hasil tanaman itu. Hihihi! Untuk SSI sekeluarga, Pakcik juga ucapkan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga segala amalan diredhai dan diberkati-Nya.

Temuk said...

As-Salam LUAHFIKIRAN
Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah-ibadah lainnya sepanjang Ramadhan ini. Semoga segala amalan diterima, diberkati dan diredhai Allah.

Semoga sihatlah 'pinggang' dan 'mood' Temuk utk melakukan apa juga yang baik tahun ini..... di mana jua.

Adry@Daun said...

As salam cikgu,
Sayangnya pkk gooseberry tu tpaksa ditamatkn riwayatnya. Apapn usaha cikgu menyemai, menanam dn menjaga pkk tu sehingga bbuah mmg sy kagumi. Pkk ni bkn berasal dr sini biarpun cuaca negara asalnya sama dgn kita.. Benih dr cold storage dn cikgu bjaya utk melihat pkk tu bbuah. Bg sy itu adalah satu kejayaan..
Slmt myambut bulan Ramadhan al mubarak.. Sgma dpt mjalani ibadah puasa dgn sempurna.

Temuk said...

As-Salam ADRY
Terima kasih di atas komen yang menggalakkan itu. Pengalaman itu memang menyeronokkan dan mengajar kita. Saya ada ternampak buah markisa yang kulitnya semacam hitam kebiru-biruan di Cold Storage. Teringin nak beli dan semai. Saiznya cuma sebesar apel terkecil di pasaran. Tak teliti dari mana. Alahai, 2 biji sampai RM12.00 lebih! Nantilah... lepaskan geram juga.

Utk Adry sekeluarga, saya juga ucapkan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga semua amalan diterima Allah.

insan_marhaen said...

Oh.. pitty the berry.

Hjh Noralenna Abbas said...

Salam,
Yeh, that 'white thing' attacked some of my plants too. It won't leave after sprays of insecticide. So the plants, petunias, had to give way, sayangnya. Ramadhan ya Kareem.May it bring lots of Nur in our life. Selamat berpuasa.

Temuk said...

As-Salam IM
Pity Temuk too, hihihi. But in the end, it's all fun and of course nice experience.

Utk IM sekeluarga, diucapkan selamat menyambut kedatangan Ramadhan dan menjalani ibadah puasa. Semoga di dalam peliharaan dan keredhaan Allah sepanjangan.

Temuk said...

As-Salam Hjh Noralenna
Those tiny & 'dusty' white creatures are really a nuisance. But certainly Allah has created them with a purpose. I remember now, they used to attack my petunias too... so no more petunias now. Rugi, sekejap dah longlai dikerumuninya.

Selamat berpuasa, Hjh. Semoga mendapat keberkatan & keredhaan Allah sepanjang Ramadhan mulia.

al-lavendari said...

Subhanallah. Maha sempurna cipataan Allah. Setiap sesuatu ciptaanNya tidak ada yang sis-sia. Saya tertarik melihat cangkerang itu .. maha bijaksana yang menciptanya. Subhanallah sekali lagi.

Selamat berpuasa bang. Semoga kualiti puasa kita tahun ini lebih baik baik dari tahun lalu.

ckLah said...

كل عام وانتم بخيربشهررمضان ا لكريم

Temuk said...

al-Lavendari
Diucapkan selamat berpuasa juga utk al-Lavendari sekeluarga. Semoga semua doa kita diterima Allah. Minta-minta begitulah, buat lebih baik dari tahun lalu. Tiap tahun lebih kerisauannya - tentang kemampuan mental & fizikal, sebab ini PLP (puasa lepas pencen) entah dah kali keberapa.... Bagi al-Lavendari, rasanya PLP 1, kan? Walau apa pun, apa pun, semua yg kita terima itu adalah rezeki dari-Nya. Kita redhalah. Mudah-mudahan melalui Ramadhan yang amat membahagiakan.

Temuk said...

As-Salam ckLah
Terima kasih. Paman juga ucapkan selamat bertemu lagi dengan 'Ramadhan yang mulia'. Selamat menjalani ibadah puasa serta ibadah-ibadah lainnya sepanjang bulan yang penuh keberkatan dan kaya dengan pengampunan ini.

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Kemanakah berakhirnya riwayat goosberry tu agaknya pabila bermula epidode baru...

Salam ramadhan al mubarak,

Selamat menjalani ibadah puasa.
Selamat menyambut lebaran bakal tiba.
Maaf zahir dan batin.

Temuk said...

Wa'alaikumussalam CIKGU HUMAIRI
Sebenarnya ada 2 pangkal gooseberry yg masih berakar, yg asalnya mahu dibuang, saya cucukkan di bawah pokok-pokok pisang. Nampaknya hidup. Ingin saya lihat jika teduhan pisang baik utknya.

Selamat berpuasa, dan selepasnya, berhariraya. Insya Allah.